Székelyföld oltára - a Madarasi Hargita



Székelyföld szívében, a Hargita hegyvonulatának legmagasabb csúcsán a fagyos tél fehér köpenyét is szétszakítják a nemzeti színű lobogók. Szabadon lengedeznek a pántlikák, míg több száz faragott kopjafa és egymásra rakott hazai kő, mint megannyi imádság erősíti a magyar és székely nemzeti öntudatot.

Barangolásaink alatt, még sosem jártunk ennél magasztosabb helyen. Nem csoda, ha legendák mesélnek a Hargita hegység kialakulásáról, költemények zengenek a vidék szépségéről és a helyi lakosok életéről, érdekes gondolkodásmódjáról,hősies hazaszeretetéről.

vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok " (Kányádi Sándor)

A Keleti - Kárpátok leghosszabb és egyben legfiatalabb vulkáni hegysége ez, mely páratlanul gazdag élővilággal rendelkezik.



E nagyszerü havas zöme az egész székelyföldet, s fél Erdélyt befutó hegylánczolatoknak, onnan mint középpontból oszlanak szét a hegysorok minden irányban, onnan erednek a völgyeket termékenyitő patakok, ott teremnek a drága érczek, ott tenyésznek a sudar fenyvesek, de annak az ég felhői közé felnyuló tetején szülemlik a vihar, onnan támad a mindent elsodró szélvész és árviz is, azért a székely félelmes tisztelettel tekint mindig ezen három csucsos ős havasra, melynek tetejét hó ezüstözi gyakran még akkor is, midőn alant ért kalászt lengetnek a szellő fuvalmai.”(Orbán Balázs: A Hargita)
A legenda szerint, a Csiki medencében óriások tanyáztak. Királyuknak egyetlen lánya volt, Gyöngyvér. Barátnőjét, akit testvérként szeretett Hargitának hívták. Egy napon kelet felől apró emberek érkeztek lóháton, élükön a bátor Bélbor székely vitézzel. A királylány beleszeretett a vitézbe első látásra, de szerelme reménytelen volt az apró emberke iránt. Hargita négy napon és éjszakán keresztül gondolkodott, hogyan tudna segíteni, amikor az ötödik napon varázsitalt készített Gyöngyvérnek és a palota lakóinak. A varázsitaltól az óriásokból apró emberek lettek, s így a királylány és a székely vitéz szerelme beteljesedhetett. Ám Hargita nem ivott a varászitalból és óriásként bujdokolnia kellett. A királylány viszont sosem felejtette el legjobb barátnőjét ezért a palotával szembeni hegyet Hargitának nevezte el, hogy soha ne kelljen elválnia tőle.


A hegység legmagasabb csúcsa 1801 méter tengerszint feletti magasságával a mitikus Madaras, amelyről sokan azt mondják, hogy egyszer az életben minden magyarnak látnia kell. A csúcson uralkodó egyedi, Isten közeli élmény nyomába eredtünk mi is, hogy meglátogassuk a székelyek „szent hegyének” is nevezett Madarasi Hargitát.(Harghita-Mădăraș)


A menedékházig könnyedén el lehet jutni gépjárművel. Itt parkolóhely és mára már több kényelmes szálláshely is várja a messziről érkezőket. A Madarasi Menedékház 1941 - 1943 között épült, s a mai napig őrzi a „magyar világ” emlékeit. A turistaösvény pontosan a menedékház fölé emelkedve vezet, tehát a kiindulási magasságunk 1650 méter. Útközben megcsodálhatjuk a Hargita vidékére jellemző sokszínű növény – és állatvilágot. Az erdők nagy részét lucfenyő alkotja, elvétve találunk erdei fenyőket. Míg a magaslatokban törpe boróka bokrok ölelik bokánkat. Tavasszal telve a vidék vadvirágokkal: kárpáti sáfrány, halvány bibircsvirág, pettyes orbáncfű, fecsketárnics, magyar harangrojt, harangvirág. Megtaláljuk az áfonya mindhárom fajtáját (fekete ,vörös és hamvas).Az erdőkben gyakori a barna medve, de találkozhatunk farkassal, rókával, hiúzzal, honos a gímszarvas, őz, mókus, mezei nyúl és vaddisznó is. Fenséges madarai, mint a szirti sas, macskabagoly, császármadár, míg patakjai bővelkednek pisztrángban és csellébe
n.
Az úton alig indulunk el, máris egy helyi jellegzetesség, a kis terasszal rendelkező Famedve étkező köszön ránk oldalból. Majd kisebb emelkedő után 1677 méteren egy útelágazásnál állunk meg, a Széldombon (Movila Vântului). Itt eldönthetjük, hogy utunkat a Kis Bagolykő felé(1606 m) (Piatra Bufniţei mica) vagy jobbra a Szökő láp (Mlăştina Szökő ) mellett a Szökő vízeséshez (Cascada Szökő), illetve tovább balra a Madarasi Hargita csúcs irányába folytatjuk. A csúcs előtt kisebb lejtő vár, majd egy meredek, de nem nehéz emelkedővel érkezünk a csúcsra. ”...az innen feltáruló isteni látványnak; de azt kellőleg kiszinezni, azt élethűn lefesteni, ugy miként az a valóságban van, az emberi nyelv képtelen”.









Fő jelképként középen áll a hatalmas madár, mögötte, majd jobb és bal oldalra is szinte külön álló tetőként több száz faragott kopjafa, fejfa, vagy szimbólum. Kőrakások, cimerek, logogók és nemzeti szinű szalagok.”Itt valójában istenhez hiszi magát közel a természet nagyszerüsége által meghatott, a világ semmiségei fölé emelkedett ember, itt minden érzés isteni, minden gondolat ima, minden eszme ihlettséggel határos, egy ily pontról való széttekintés, a természet roppantot nagyszerüségének szemlélése lehetetlen, hogy költői gondolatokat ne ébresszen .”











Mindezt földrajzilag körülöleli a Hargita-fennsíkra, a Libán-tető, a Görgényi és Gyergyói havasok, Hagymás hegység. Nyugati irányban látszik az Ivó-feje, Berszán-sarok, Kecskevész-szikla.Tiszta időben látható dél – délnyugat irányban a Rika-hegység, Királykő, Fogarasi havasok a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata. Délkeletre a Rákosi-Hargitát, keletre a Csíki havasokat és a Csíki-medence. Nem véletlenül nevezik hát a székelyek „szent hegyének”, valóban érezhető, hogy a Hargita az a hely, ahol minden magyar otthon érezheti magát.


Szent hely ez, oh vándor!
egy nemzet tette e jelt itt
Leghűbb gyermekei végzetei sírja fölé.
Élni szabadságban, vagy azért meghalni merészen:
Ezt hitték; vallák s haltak érette híven.
Törvényes, szabad és független nemzeti állás
Intő szobra legyen, honfi, e drága jel itt!" - Vasárnapi Ujság 1875. aug. 1.


Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
- Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
- Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
- Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

Megjegyzések