Elfeledett világ - a Turci bányatelep

 

Omladozó, penészes falak, törmelékek, hátrahagyott eszközök, kitört ajtók, szilánkos ablakok, korom, és füstnyomok - ennyi maradt a valaha virágzó színesfém-bánya-telepből.




Szatmárnémetitől 51 kilométerre, gépjárművel alig egy órára Batiz irányában, Turc településen áthaladva található a bányatelep. Végig elfogadható aszfaltos út vezet;a telep területén nagyobb kőlapokból lerakott egész az erdő széléig. Itt az utat egy korlátszerűen keresztbe tett vastag vasrúd és a rajta csüngő tábla hívja fel egyértelműen a figyelmet, hogy ne tovább! Gyalogosan még tovább lehet haladni az erdőn keresztül, így feltűnnek a domboldalban lévő bányalejáratok. Ezeken nincs rács, vagy lakat, a biztonság érdekében befalazták őket. Megfordulva hihetetlen a látvány, hogy végig vas villanyoszlopok kísértek, de természetesen a telepen már nem működik a világítás sem.





Az egykoron három részleget is működtettető helyen, most mi szakaszosan kezdjük meg a felfedezést. Először az 1991-ben a turci bányászok tiszteletére emelt fekete márványkereszt vonja magára érdeklődésünket. A hit a bányászok életében is hatalmas szerepet játszott, s talán pont ez a feszület adott nekik lelki erőt a mindennapi munkakezdéshez. Szemben a kereszttel, két hasonló formájú irodaépület áll. Vasrácsokkal gondosan elzárva a kíváncsiskodók elől. Ám az emeleti részen, még bejárati ajtó sincs. Csupa penész és korhadás minden, a falon hatalmas repedések, szinte hámlik a vakolat és az olajfestés pikkelyesen púposodik. Keskeny folyosó, mindkét oldalról irodai helységektől tagolva. Csak a hátrahagyott lomokból és aktákból lehet gyanítani, hogy hol - milyen tevékenység folyhatott. Az ajtók itt is hiányoznak, az ablakok üvegei darabokra törve csak a szél mozgatja őket a korhadt keretekben. Az erdő felől szurokkal fedett tetőrész, amit lassan elborít a moha és a pépé mállott papírokból új élet fakad. Teljes a metamorfózis.




Az épület ablakából rálátni a patakra. Elkeserítő látvány. Nemcsak a rozsdás kövek, a sárga agyagos meder, de az emberek által eldobált hulladékok, gumiabroncstól a pet palackig minden megtalálható benne.

A másik épületbe nem lehet bejutni. Csak az ablakon át látszik egy szétmállott, felrobbant kazán és a falakon megmaradt csempékből gondolható, hogy egykoron fürdőhelység lehetett.

Szemben található két magas kürtő. Aljában kiégett, feketére füstölt falú épületmaradványok. Nem tudni, hogy még a bányászat idején történt balesett, vagy az avatatlan látogatók garázdálkodásának köszönhetőek a nyomok. A kürtők mellett hatalmas fémtartályok, bennük már messziről érezhető kénes szagú, sárgás, lepedékes víz. Ez a bányalé folyik végig mindenhol a talajon.

A bányatelep területen már az Osztrák Magyar monarchia idején végeztek kutatásokat. Az ötvenes években kezdték meg a kitermelést: ólom, réz, aranyat és ezüstöt vontak ki a kőzetekből. A bányákat 2002-2005 között folyamatosan lezárták. A bezárások egyik oka -a román kormány szerint - , hogy már nem érte meg a ráfordított hatalmas pénzösszegeket. A másik ismert ok pedig a bánya környezetszennyezése. A kőzeten átszivárgó csapadékvíz ugyanis kioldja a nehézfémeket, mely során hígított kénsav és szulfátok keletkeznek. Ez a víztisztítóba kerül, ahol megtörténik az iszap szűrése. Viszont ennyi tisztítás még nem elég, így évente két-három alkalommal is előfordulhat, hogy savas és nehézfémekkel terhelt víz kerül a Turc patakba, onnan pedig a természetvédelmi területen átfolyó Túrba. Ez a szennyezés mind a mai napig jelen lévő, megoldatlan probléma.





A tartályok mellett hosszú épület, mint valami állattartásra alkalmatos karámok és ólak, de csak üresen tátongnak, félig beomolva, beszakadt tetőzettel. Lakóházakra utaló jelek nincsenek.

Visszafelé indulunk. A fenyő és tölgyerdők völgyében, egy könnyen észrevehető bejáraton túl, egy hatalmas, zordon épület mered ránk. Mellette egy lezáratlan bányajárat, amit mindenképpen látnunk kell. A bányák bejáratain a "Jó szerencsét!"(Noroc Bun) felirat olvasható- így köszöntek egymásnak ( ez hagyomány),szerencsét kívántak egymásnak az emberek,hogy épségben térjenek vissza a tárnákból.  A bejárat az elején biztonságosnak tűnik, de szivárog a talajvíz és lámpa nélkül az orrunkig sem látunk. Még megvannak a sínek nyomai, amin a törmelékeket hozták a felszínére, viszont csak néhány métert lehet befelé haladni, mert a járat be van omolva. A tartógerendák összetörve, a víztől elkorhadva,s látszik,hogy már minden mozdíthatót eltulajdonítottak előttünk, a járat életveszélyes állapotban van.






Több mint 10 év telt el a bányák bezárása óta, a természet lassan kezdi visszahódítani a saját területét. Még ezt a hegyoldalba emelt betonkolosszust is bekebelezi a természet. Ugyan látszik valami sima lépcsőfok nélküli beton feljáró az épület szintjeire, de korlát és kapaszkodó híján, inkább a hosszabb, szerpentineken vezető utat választjuk. Mellettünk magas fenyők, máshol pedig a kőtáblákból, vasroncsokból hajt ki egy – egy virág. Meglepő, hogy hol nem képes utat törni magának az élet, még az épület tetején is látni pár fiatal fenyőt. A dombon lépcsőzetesen lehet haladni szintről - szintre, mint ahogy az épületszörnyeteg emeletei is ehhez lettek alakítva. A kontraszt ember alkotta monstrumok és a természet lágy formái között már-már szívbe markoló. A téglafalak hiányosak, szuvas fogakként hullnak darabokra, de a betonfalak még próbálnak ellenállni az időnek. Mindent beborít a rozsda és a korom. Elhagyott eszközök, maradványok, roncsok – már csak emlék, hogy mire használhatták őket. A hosszú séta után, a domb tetején csodálatos látvány tárult elénk. Az erdők fölött, vörösen nyugszik le a Nap. Utolsó sugarával még mintha megsimogatná az elárvult bányász eszközöket. Olyan kihalt és szomorú ez az kép. Szaporázzuk mi is lépteinket lefelé, mert gyorsan eltűnik a Nap és hamar sötétedik ezen a vidéken. Távolból a kóbor kutyák vonítása hallatszik... az embert olyan érzés fogja el, mintha valahol nagyon távol járna a civilizációtól – egy elveszett és lassan elfeledett világban.


 

Szöveg: Ilona Habarics / 
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /

Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.

Köszönjük !

- Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
- Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
- Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo








Megjegyzések