Gyalogtúra a felhők fölé - avagy a Gargaló csúcs


A havasok csodálatos világa vírusként fertőzi meg a természet szerelmeseit. Legyen szó végtelen rétjeiről, jégkönnyekből formált tengerszemeiről, vagy felhők fölé emelkedő csúcsairól – az ember mindig egyre többet akar látni belőle.


Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád! „ - Dsida Jenő 1936
A Radnai havasok egyik kedvenc kirándulóhelyünké vált. Akár a Lála völgyben jártunk, akár a Gonosz kőröl lezúduló Ló-havasi vízesést látogattuk meg, mindig lelkileg feltöltődve , de kíváncsisággal telve indultunk haza. A Priszlop hágótól indulva, az Asztal réten át tavasszal már eljutottunk a főgerinc hatalmasai elé, ahol az Aranyos Besztercei forrástó pártján megpihenve már csábított minket a sziklafal, ám meghódítása még váratott magára. S ez a túra nem is lehetne aktuálisabb, mint amikor a Radnai havasok csúcsai ünneplőbe öltöznek.



Olvadástól függően, június – július hónapokban a mészkőképződmények inkább déli fekvésű, lankás oldalát körbefonja egy természetes palást, egy mesébe illő kis virág, amit havas szépének is neveznek. Rododendron - neve a görög rózsa és fa szavak összetételéből született és jelenleg több mint ezer fajtája ismeretes.
Fények űzik egymást a gyepen és a földi virágok is olyan nagyra nyíltak, mintha tátott szájjal kiáltanának. A vércse nem bírja leszitálni szárnyairól, olyan dús a napfény s a földből feltörő titkos erők megemelik még a nehéz sziklákat is.„ - Nyirő József: Havasok könyve





A Radnai havasok vízesésekben, tengerszemekben, völgyekben és domboldalakban gazdag terület, melynek növény- és állatvilága egyedülálló, számos csak itt előforduló fajjal. A hegység első természetvédelmi területét 1932-ben hozták létre,eme botanikai ritkaságok védelmére.
A hegyvonulat főgerince tengerszint felett körülbelül 1900 és 2300 méter között váltakozik. A havas szépe néhol már 1600 méter körül megjelenik és ettől a szinttől egészen a legmagasabb csúcsok szintjéig megtalálható. Rögtön a hó olvadása és az első tavaszi virágok lényilássá után átveszi az uralmat, mely július közepén teljesedik ki és a látvány, mikor a hatalmas óriások rózsaszín tengerben fürdenek, leírhatatlan élmény.


A Radnai havasok főgerinc vonulatának hetedik legnagyobb orma a Gargaló csúcs. Ez az óriás pontosan a forrástó mögött nyújtózik és méltóságos tetejét előszeretettel rejti a felhők misztikus ködébe. A Priszlop hágóból indultunk, a sífelvonótól jobbra eső dózerolt úton az őrt álló fenyők közé. A lassú emelkedő kellemes sétát biztosít és a Radnai havasok főgerincének vonulatát már indulásnál is látni lehet. Menet közben pedig sorra bukkannak elő a Lóhavas, a Galac, a Nagy-Tejes, a Puzdra és a Pietrosz csoportja, illetve jobb oldalban a Máramarosi Torojága-csoportot köszön ránk. A májusban még fák rejtekén megbúvó sáfrányok mostanra már átadták helyüket a zsályáknak és kárpáti harangvirágoknak, míg az Asztal rét karsztos fennsíkján most vidáman legelésznek a lovak és szarvasmarhák. A távolban feltűnő esztenák mellett a juhnyájak, olyan kicsinek látszanak, mint valami bolyhos virágok a végtelen zöld domboldalon. Az Asztal réten át, az Aranyos Beszterce forrástóig jól kitaposott, jelzett ösvényen lehet haladni. A borókás, néhol sziklafoltos peremen megjelennek a kék tárnicsok és a fehér havasi kökörcsin. A tó előtt felkapaszkodunk a Gargaló nyeregbe és a kéksáv jelzésen veszi kezdetét a csúcs meghódítása.





Ebben a térségben az utolsó menedékházat is szétverték a háború idején, így óriási örömhírt jelent minden kiránduló számára, hogy a jászvásári Hai Pe Munte egyesület önkéntesei a borsai és beszterce-naszódi hegyimentők, illetve a hegyi csendőrség közreműködésében új véd-kunyhó építésébe kezdtek a Gargaló nyeregben. 40 önkéntes, több mint 10 tonna követ gyűjtöttek össze az alaphoz és augusztusban tovább folytatják a munkát. Ez lesz a harmadik ilyen célú létesítmény a főgerincen, ami hasonló kezdeményezésből valósul meg.
A tó mellett felkapaszkodva, törpefenyők és borókás között haladunk át. A hegyoldalban vízesés szerű csörgedező kis patak, amin áthaladva ,széles ívben megkerüljük a forrástavat és felemelkedünk a gerincre. Nincs szó, ami elmondhatná azt az érzést, amikor viharos időben, vagy eső után életre kell a népmeséből ismert „köd előttem, köd mögöttem”. Mintha felhők fölött lépkednénk és varázslatos tejköd rejtene el minden veszély elől. Az előttünk álló út, vékony csikként kanyarog előttünk, majd cik – cakkos irányt mutatva vezet a csúcs felé. Egy meredek emelkedő vár még ránk, s azt hittük megérkeztünk. De a csúcshoz közeledve két orom között találjuk magunkat, ahonnan újabb és újabb kicsi emelkedő mutatta magát meglepetésszerűen.




A Radnai havasok utánozhatatlan szépsége Reményik Sándort is megihlette. S bár alábbi szavait az Ünőkő csúcsáról írta, az elénk tároló Gargalóhoz is tökéletesen illik :
Egy foltot látok, egy fehéret,
A látcsövembe beletévedt
Az ott egy hómező,
Egy folt a király komor köntösén.
Ó mennyi áhítattal nézem én!
Az ott örök.
Mert nincsen július, oly rekkenő,
Mely onnan azt a foltot elvigye
,(...)”
Hihetetlen látvány, hogy a legmelegebb nyári hónapban is makacsul megmaradnak a hófoltok a legmagasabb csúcsok ormain.



A Gargalóról páratlan panoráma tárul elénk, látni a csúcsok között nyújtózó rétet és az egyre kisebbnek látszó szerencsepatkú alakú tengerszemet is. Jelzőkő várja a megfáradt vándort, mint győzelmi trófea és a kilátás minden fáradtságért kárpótol. Egyszerre elönti az embert valami kellemes érzés a természet ölelésében, egyszerre csordulna könnyünk és sikoltanánk.
Már vágyom az emberi szóra. Valakinek el kell mondanom, hogy sohasem volt ilyen szép az élet. Nem fér bennem a szó. Úgy vagyok vele, mint a madarak. Beszélni, kacagni, csacsogni kell.Nyirő József: Havasok könyve


Szöveg: Ilona Habarics /
Fotó: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
- Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
- Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
- Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

Megjegyzések