Az ismerős - ismeretlen Kányaházi tó




A Szatmárnémetitől alig 40 kilométerre fekvő Kányaháza község ismerősként köszönhet vissza sokak számára. Az Avas vidék egyik legszínesebb gyöngyszeméről gyakran állítjuk azt, hogy ismerjük és legyintünk, hogy nem tud újat mutatni. Pedig a vidékben rejlő lehetőségek határtalanok.

„Az út örökre megy tovább,
felhők alatt és hold alatt,
de bármily messze tért, a láb
végül hazafelé halad.
S a szem, mely lángot és csatát
látott kőtermek mélyiben,
a régi, ismert mezőkön át
füvön, fán, dombon elpihen.” 

John Ronald Reuel Tolkien

Kányaháza Szatmár megyében, 480 méter tengerszint feletti magasságban található a Hegy-fő csúcs aljában, a Túr és a Tálna folyók völgyében. Északon Kisgérce, délen Rózsapallag hegy és Sárköz, keleten Bujánháza, nyugaton Túrterebes határolja. A történelem során számos báró, gróf és nemes birtokát gazdagította ez a terület a XIX. század közepéig. Mára nem csak az Avas medence egyik tündöklő gyöngyszeme, hanem önálló néprajzi értéket is képvisel. 




Két turisztikai látványosságát tartják nyilván: az 1727-ben épült - így a település legrégebbinek számító parasztházát, mely népmüvészeti múzeum formában mutatja be az avasi élet jellegzetességeit. Illetve a település nevét viselő tavat, mely a beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően, mindig változatossággal szolgál a természet szerelmeseinek.
A Szatmári-sík vízben gazdag vidék, mégis helyileg csak a Túr folyót használják ki energiatermelés szempontjából. A Kányaházai tavon ez zsilipek segítségével történik.




A tó is része a Túr Menti Védett Területeknek- tudtuk meg Márk – Nagy Jánostól az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári elnökétől – a tó partjai és a tőle délre fekvő Kétágú-domb, valamint a tó fölött a Túr és a Valea Rea folyók és árterük a megyei útig. A tó természetvédelmi szempontból három részre van osztva. A gáttal párhuzamosan 240 méteres sávban van egy úgynevezett fenntartható fejlesztési zóna, amelyben a halgazdaság, úszó panzió és étterem található. S ez a rész az ahol vízi sportokat lehet űzni. A következő zóna a domb alatti öböl és a kányaházi temető közötti képzelt határig tart - itt lehet halászati- és sporthorgászati tevékenységet folytatni; motor nélküli vagy villanymotoros vízi közlekedési alkalmatosságokkal közlekedni. A tó felső egyharmadában viszont tilos mindenféle emberi tevékenység, mert ott a védett élőlények nyugodt életkörülményeinek a biztosítása az elsődleges.





A tó Erdély egyik legszélesebb vize, amelynek területe 357 ha. Kialakulását annak az 1974-ben megépített 16 méter magas és 798 méter széles gátnak köszönhetjük, amely a Túr völgyét zárta el és eredetileg 29 millió köbméter vizet tudna megtartani. A tó térfogatát a csapadékmennyiség és a Túr vízhozama befolyásolja. A környék földjeinek öntözésére, az árvízveszély elkerülésére, haltenyésztésre és szabadidős foglalkozásokra tervezték. Mélysége 1,5 -10 méter között változik. Bővelkedik a betelepített halfajtákban. Akik szeretnek horgászni, van lehetőségük csukát, sügért, süllőt, harcsát, pontyot és keszeget is fogni. De nem csak a tó, hanem a tavat övező környezet is festőien szép. A tavat szinte átölelik a lombhullató erdők, melyek számtalan védett virágnak és időszakosan megjelenő gombának biztosít otthont. A tó környéke változatos madárvilággal rendelkezik. Láthatunk itt fekete gólyát és hófehér nagy kócsagot, halászó küszvágó csért és a ritka kormos- és fattyúszerkőt, békászó sast és fekete harkályt is.





Első látogatásunk alkalmával a Muzsdai tó partjáról indultunk gyalogtúrára, át a két domb között, egy meseszép erdei úton. Gyermeklélekkel figyeltük, ahogyan a Nap játszott a falevelekkel, miközben nekünk hűs árnyékot nyújtottak a lombok. A tó partján ücsörögve néztük a fel – fel bukkanó halakat és hallgattuk a víz csobbanását. Majd egy forró és száraz nyár után, láttuk a tavat olyan alacsony vízszinttel, hogy a déli oldalban húzódó nádason száraz lábbal lehetett átkelni a partra és a homokban megannyi kis kagylót találtunk. Évekkel később a táj őszi színkavalkádja ejtett ámulatba. A partot benépesítették a halászok, s az a fenséges nyugalom, mely szinte áradt felénk. A zsiliptől indulva, végig a töltésen át, a szemközti erdők tekintenek vissza. Majd a töltésről az erdő széli kis ösvényen, szembe találjuk magunkat a település házikóival. Télen a hó és jég fagyos ragyogását a töltés oldalában játszadozó gyermekek nevetése oldotta fel, előszeretettel csúszdáztak és szánkóztak. S most, hogy újra tavasz van, már alig várjuk a természet ébredését, a fák zöldülését és a színes virág előbukkanását. Köszönhetően a könnyű megközelítésnek és az évszakoktól függetlenül mindig valami újat mutató tájnak, gyakran vissza – vissza térünk. A parton vagy az erdőben való séta, korhatártól független. Ajánlott meglátogatni akkor is, ha csak egy délutáni feltöltődésre – és akkor is ha hosszabb családi kirándulásra vágyunk. Elkeserítő volt látni, ahogyan a közelben található szállás-és étkezési lehetőségek megfogyatkoztak. De szerencsére a vidékben látnak potenciális lehetőséget és jelenleg is fejlesztés alatt áll.






A sok szemet gyönyörködtető természeti csoda mellett, meg kellett állapítanunk azt a szomorú tényt is, hogy sem a környező települések, sem az ide látogatók, nem fordítanak elég figyelmet a tisztaság megőrzésére. Elhajigált palackok, kempingezés után maradt, vagy a tó partjára hurcolt különböző szemetek rondítanak bele a művészeket is alkotásra ihlető összképbe.
Arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy legyünk figyelmesebbek. Ne csak a védett növények pusztításáért, vagy az erdőben rakott tüzért járó tetemes pénzbírság, de lelkiismeretünk és a természet csodái iránt érzett szeretetünk is sarkaljon minket arra, hogy megóvjuk ezt a vidéket( is). Ne felejtsük el, hogy ez egy kapott örökség, amit illene majd természetes szépségében továbbadnunk a következő generációnak is.

Szöveg: Ilona Habarics / 
Fotó: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !








- Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
- Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo
- Google+ oldalunk : https://plus.google.com/u/0/100670518306857180454



Megjegyzések